Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun bir makalesinden derlediğim yaz meyvelerinin yararları konusunu özetliyorum. Yaz meyveleri gerçekten de birer doğal ilaçlardır. Hem keyiflidir tüketmesi hem de fazlasıyla yararlı. Yaz ayları bu bakımdan kilo sorunu olanlar için iyi bir fırsattır.
Karpuz, yüksek mineral ve vitamin içermesine rağmen düşük kalorili bir meyve olarak öne çıkıyor yaz meyveleri arasında.. Cilt yenileme işlevi önemli; sağlıklı bronzlaşma sağlıyor, cinsel gücü destekliyor. Ancak karpuzun zararı da var! Kana çabuk karışan şeker etkisi yapmaktadır.


Şeftali, potasyum ve kiraz antioksidan deposudur. Düşük kalorilidir. Diyabetlilere ve kilo sorunu olanlar için iyidir.


Kiraz, özellikle koyu renginin içine gizlenen antioksidan maddeler ve elajik asit isimli bitkisel kimyasal nedeniyle önemlidir. Elajik asit çok etkili bir kanser savaşçısı ve mükemmel bir cilt koruyucudur.
Kayısı, kabızlığı önlemesiyle öne çıkıyor. Diyet yapanlar için önemli ir meyvedir. Güçlü bir demir deposudur aynı zamanda. Adet dönemlerinden sonra, hamilelik döneminde vb durumlarda kadınların demir yetmezliği sorununa çözüm olabilir. Kurutulmuş kayısı da tazesi kadar değerlidir.

Kavun, posa yönünden zengin olduğu için bağırsak düzenlemeye yardımcı olur. Yani kabızlık için etkili bir doğal ilaç sayabiliriz kavunu. Tokluk hissi yaratması bakımından süper bir diyet meyvesidir.
Elmada kolestrolü düşüren bitkisel maddeler vardır. Ayrıca bu maddelerden pektinin bağırsak kanserine de iyi geldiği biliniyor.

Son olarak kültürümüzde pek olmasa da kırmızı yaban mersinini de listeye ekliyoruz. Bu meyveye ayı üzümü ve keçi yemişi adını verenler de vardır. İdrar yolları enfeksiyonuna iyi gelir. Sık sık idrar yolu iltihabı sorunu yaşayanlara yaban mersini suyu önerilmektedir.

Tavsiye Siteler

  • Eğitim Forumları
  • Yemek Tarifleri
  • Bilgi Deposu
  • Etkinlik Marketi
  • Hastalıklar